Το ντουέτο Sunda Arc κυκλοφόρησε ένα από τα καλύτερα άλμπουμ “δεύτερης ακρόασης” στη διάρκεια του 2022. Ο μουσικός τύπος το υποδέχτηκε ως ένα υποδειγματικό μείγμα neoclassical jazz electronica ήχου. Το Night Lands σού υπενθυμίζει πως η μουσική θέλει τον δικό της χρόνο κατανόησης, όπως επίσης πως το πάντρεμα της ανθρώπινης έμπνευσης μπορεί να ενωθεί με την τεχνολογία και την “αλήθεια” που παράγουν φυσικά όργανα. Τα αδέλφια Nick και Jordan Smart (με ρίζες και από την Κύπρο) δεν είναι μόνο πως παράγουν μουσική χωρίς ηχητικά σύνορα, είναι επίσης πως πιστεύουν στην πνευματική ανεξαρτησία που πρέπει να έχει κάθε δημιουργός. Η συνέντευξή μας πλέει στην ειλικρίνειά τους. Καθόλου τυχαία οι δουλειές τους κυκλοφορούν από την Gondwana Records, ίσως τη σημαντικότερη δισκογραφική εταιρεία ανεξάρτητης jazz electronica της τελευταίας δεκαετίας.
-Το μέλλον της μουσικής είναι περισσότερο η παραγωγή ήχων παρά η σύνθεση μουσικής;
Nick – Με όλη τη νέα τεχνολογία που αναπτύσσεται συνεχώς, θα ήταν εύκολο να σκεφτεί κανείς ότι το μεγαλύτερο μέρος της προόδου βρίσκεται στη σφαίρα της παραγωγής. Ωστόσο, πιστεύω ότι απαιτείται μια ισορροπημένη κατανόηση τόσο της σύνθεσης όσο και της τεχνολογίας για να αναπτυχθεί το όνειρο, η πρόθεση του συνθέτη. Νομίζω ότι είναι λάθος να υποθέτουν οι άνθρωποι ότι η σύνθεση είναι κατά κάποιον τρόπο άσχετη μπροστά στην τεχνολογία, ωστόσο τα βασικά δομικά στοιχεία της σύνθεσης έχουν παραμείνει σταθερά για μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι εξίσου αποτελεσματικά στους ανθρώπους όπως ήταν πριν από εκατοντάδες χρόνια! Νομίζω ότι οι ηλεκτρονικοί ήχοι, όσο περίπλοκοι κι αν είναι, εξακολουθούν να χρειάζονται, να σμιλεύονται και να φιλοτεχνούνται, όπως θα κάναμε με μια σύνθεση στο πιάνο.
-Η Gondwana Records, η δισκογραφική εταιρεία που κυκλοφορεί τα άλμπουμ σας, θυμίζει περισσότερο συνδικάτο μουσικών παρά δισκογραφική εταιρεία. Σωστά το λέω;
Jordan – Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση. Δουλεύουμε με την Gondwana Records περίπου 10 χρόνια. Νομίζω ότι υπάρχει πολλή και εποικοδομητική επικοινωνία ανάμεσα στους καλλιτέχνες. Η επιμέλεια του ρόστερ της δισκογραφικής είναι πολύ ελεγχόμενη και νομίζω ότι αυτό έχει οδηγήσει τους ακροατές και τους θαυμαστές της να μπορούν να εμπιστεύονται νέους καλλιτέχνες και κυκλοφορίες της. Φυσικά, η δισκογραφική εξακολουθεί να έχει μια ισχυρή επιχειρηματική αίσθηση, αλλά νομίζω ότι ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας της σχετίζεται επίσης με το ότι παρακολουθούν τη συνολική αισθητική και την ποιότητα της μουσικής που κυκλοφορούν προσπαθώντας παράλληλα να καλλιεργήσουν μια οικογενειακή ατμόσφαιρα.
-Ποια είναι η ιστορία σας πίσω από το τελευταίο σας άλμπουμ;
Nick – Γράψαμε το μεγαλύτερο μέρος του άλμπουμ στη διάρκεια του πρώτου λοκντάουν. Προσπαθήσαμε να αποτυπώσουμε το περίεργο μείγμα συναισθημάτων που νιώθαμε εκείνη την εποχή με τη μουσική. Θέλαμε να εντάξουμε την ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής στον ήχο μας. Θυμάστε; Η ιδέα της «πραγματικής ζωής» ήταν σαν όνειρο για μια χρονική περίοδο και αναπολούσαμε στοιχεία της καθημερινότητάς μας με ένα ονειρικό αίσθημα νοσταλγίας. Το Night Lands ήταν ο σωστός τίτλος για το άλμπουμ. Στη διάρκεια της ηχογράφησής του προσπαθούσαμε να δημιουργήσουμε μελωδίες που ένιωθα ότι μπορεί να σε καλούσαν από κάποιο ασυνείδητο επίπεδο στο μυαλό σου, θυμίζοντας κάτι ξεχασμένο εδώ και καιρό.
-Πώς είναι να κυκλοφορείς άλμπουμ στη διάρκεια πανδημίας;
Jordan – Μιλάς για το Tides, το πρώτο μας άλμπουμ. Κυκλοφόρησε λίγο πριν την πανδημία και για να είμαι ειλικρινής ήταν αρκετά δύσκολο. Ήταν κρίμα επειδή είχαμε αφιερώσει τόσο πολύ χρόνο και ενέργεια σε κάτι, το οποίο δεν μπορούσαμε καθόλου να το προωθήσουμε παρουσιάζοντάς το λάιβ και ας μην ξεχνάμε πως η μουσική, εκείνη την περίοδο, ήταν τελευταία προτεραιότητα στο μυαλό των ανθρώπων. Ήταν επίσης μια περίεργη στιγμή που έπρεπε όλοι να αξιολογήσουμε τη θέση που είχε η τέχνη και η μουσική στη ζωή μας τόσο ξαφνικά, καθώς σχεδόν ωχριούσε σε σύγκριση με τη βαρύτητα και την κλίμακα αυτού που συνέβαινε. Νομίζω, ωστόσο, με τον καιρό, οι άνθρωποι για τους οποίους η μουσική έχει σημασία και που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτήν, επέστρεψαν στη βάση τους. Η πανδημία, η αποξένωση των λοκντάυον φαίνεται ότι σίγουρα έκανε πολλούς ανθρώπους να επαναξιολογήσουν τις προτεραιότητές τους στη ζωή.
«O όρος “world music” δεν έχει μεγάλη σημασία. Υπάρχουν τόσο πολλές πλούσιες μουσικές κουλτούρες σε όλο τον κόσμο και το να προσπαθήσεις να τις τοποθετήσεις συνολικά χρησιμοποιώντας μια λέξη φαίνεται τεμπέλικο»
-Είναι η World Music η τζαζ της εποχής μας;
Nick – Για μένα, ο όρος “world music” δεν έχει μεγάλη σημασία. Υπάρχουν τόσο πολλές πλούσιες μουσικές κουλτούρες σε όλο τον κόσμο και το να προσπαθήσεις να τις τοποθετήσεις συνολικά χρησιμοποιώντας μια λέξη φαίνεται τεμπέλικο. Αν συγκρίναμε κάποια παραδοσιακή μπαλινέζικη μουσική των Gamelan με κλασική μουσική της Βόρειας Ινδίας, τα στυλ είναι τόσο διαφορετικά όσον αφορά τα όργανα που χρησιμοποιούνται, τις αρμονικές επιλογές, τους ρυθμούς κ.λπ. και όμως θα κατέληγαν και οι δύο στο τμήμα της παγκόσμιας μουσικής του δισκοπωλείου, κάτι που για μένα είναι απλώς ασεβές και αδαές απέναντι σε αυτές τις τόσο σημαντικές μουσικές κουλτούρες. Υπάρχουν παρόμοια ζητήματα με τη λέξη Jazz, αυτή η λέξη χρησιμοποιείται πλέον πολύ ως εργαλείο μάρκετινγκ αντί για ακριβή περιγραφή του τι συμβαίνει μουσικά. Με αυτό το έργο, προσπαθούμε να ξεφύγουμε από αυτές τις κατηγοριοποιήσεις όσο μπορούμε. Προσπαθούμε να κάνουμε μουσική που ελπίζουμε να ξεπερνά τις εύκολες κατηγοριοποιήσεις.
-Ο Ryuichi Sakamoto είναι πια πολύ αδύναμος. Σύντομα ο καρκίνος θα τον νικήσει. Τι αντιπροσωπεύει η μουσική του σε σας;
Jordan -Μια όμορφη πλευρά της ιαπωνικής μουσικής, της οποίας είμαστε και οι δύο τεράστιοι θαυμαστές. Η τζαζ σκηνή και η απίστευτη λαϊκή μουσική της Ιαπωνίας μάς εντυπωσιάζουν. Ο Sakamoto αντιπροσωπεύει τον ανοιχτόμυαλο καλλιτέχνη που δεν διστάζει να πειραματιστεί και να ακολουθήσει πολλά διαφορετικά στυλ. Ο Sakamoto είναι ένας καλλιτέχνης με διαρκή έμπνευση που στη διάρκεια της πορείας του είχε βαθιά πίστη στον εαυτό του.
-Έχετε σχέδια για συναυλίες στην Ελλάδα;
Nick – Θα θέλαμε πολύ να επιστρέψουμε και να παίξουμε στην Ελλάδα, περάσαμε υπέροχα παίζοντας στο φεστιβάλ Reworks στη Θεσσαλονίκη πριν από την πανδημία. Ας ελπίσουμε ότι μπορούμε να επιστρέψουμε κάποια στιγμή σύντομα και να έχουμε την ευκαιρία να παίξουμε λίγη από τη νέα μουσική στο κοινό μας. Εάν προκύψει συναυλία στην Ελλάδα θα την αναρτήσουμε στον ιστότοπό μας και αυτός είναι ένας λόγος να τον επισκεφθείτε για να παρακολουθείτε τα νέα μας και σας ευχαριστούμε όλους για την υποστήριξή σας.
-Πώς νιώθεις που έχεις ως επώνυμο τη λέξη Smart;
Jordan – Χαχα, δεν ήταν και τόσο διασκεδαστικό στο σχολείο, είμαι βέβαιος ότι μπορείτε να φανταστείτε… Ήταν το οικογενειακό όνομα του μπαμπά μας, προέρχεται από μια φυλή της Σκοτίας. Το οικογενειακό όνομα της μαμάς μας είναι Μαλωτίδη, κατάγεται από την Κύπρο, με ρίζες από την Ικαρία.
The post Sunda Arc: Ο όρος “world music” δεν έχει μεγάλη σημασία first appeared on Fragilemag | Ηχογραφώντας το βουητό της πόλης.
The post Sunda Arc: Ο όρος “world music” δεν έχει μεγάλη σημασία appeared first on Fragilemag | Ηχογραφώντας το βουητό της πόλης.